De Amsterdammertjesparade
Breng een ode aan het Amsterdammertje op 17 en 18 mei 2008
Rond 1908 verscheen hij voor het eerst in het straatbeeld: het overbekende paaltje met de drie andreaskruisen, dat stoep en straat scheidt en ongewenst parkeren moet voorkomen. En of je nou van hem houdt of niet, over één ding is iedereen het eens: Amsterdam zou Amsterdam niet zijn zonder het Amsterdammertje.
Toch zijn de vooruitzichten somber voor onze roodbruine vriend. Geïntensiveerd parkeerbeheer en veranderde inzichten over de straatinrichting zorgen ervoor dat steeds meer paaltjes worden verwijderd. Per jaar verdwijnen er gemiddeld tweeduizend, en dat zal doorgaan totdat het Amsterdammertje is uitgestorven.
Om dat niet in stilte te laten gebeuren, zijn we op zoek naar kunstenaars die willen meewerken aan de Amsterdammertjesparade. Op 17 en 18 mei 2008 krijgen zij de gelegenheid om in het Spiegelkwartier hun werken, geïnspireerd door en mogelijk bevestigd aan Amsterdammertjes, te tonen. Schilders, beeldhouwers, fotografen, videokunstenaars, modeontwerpers, componisten, glaskunstenaars: alle disciplines zijn welkom. Het is de bedoeling dat zo veel
mogelijk paaltjes worden getransformeerd tot een veilbaar kunstwerk, en dat hoeft geen loftuiting te zijn: er is óók ruimte voor kunstenaars die juist blij zijn dat het Amsterdammertje verdwijnt. Zolang het paaltje niet wordt beschadigd, mag alles.
De Amsterdammertjesparade wordt op zaterdag 17 mei geopend door het allerbelangrijkste Amsterdammertje, burgemeester Job Cohen. Bezoekers worden behalve op de expositie, ook getrakteerd op optredens van dichters en muzikanten. Op zondag 18 mei om 15.00 uur worden vervolgens alle kunstobjecten geveild door Nederlands bekendste veilingmeester, de heer J.P.
Glerum. 50% van de opbrengst van deze veiling gaat de kunstenaar en het restant naar de Stichting Witte Bedjes, die een fonds beheert waaruit activiteiten worden georganiseerd voor zieke, gehandicapte of anderszins hulpbehoevende kinderen uit Amsterdam en omstreken (zie voor meer informatie www.stichtingwittebedjes.nl ).
Beeld Pierik L’Istelle, beeldbewerking Bianca Hobrink